Обговорення оповідань

Автор io, Січ. 21, 2020, 18:07

« попередня тема - наступна тема »

Чи зустрічали Ви оголених персонажів у художніх творах?

Траплялися окремі сцени з голими персонажами без еротичного контексту
2 (40%)
Лише в еротичних сценах
2 (40%)
Ні, але хотілося б почитати
0 (0%)
Я й сам(а) пишу твори про натуристів
1 (20%)
Натуризм мав ключове значення у художньому творі
2 (40%)

Всього голосів: 5

Вниз

io

Цитата: Upliner від Черв. 11, 2020, 10:44Тут більше інша проблема, що дітей змушують жити таким самим життям, як живуть батьки
Це якраз те, що спільне зі звичайним (одягненим) суспільством. Я спершу теж подумав, що має місце насильство у сім'ї, але потім таки дійшов висновку, що ні. Головного героя не змушували до якихось сексуальних дій, батьки його не принижували (хоч він і відчував приниження, особливо в громадських місцях) і взагалі їхні стосунки ніяк не змінилися, якщо не брати до уваги відсутність одягу. Примус до натуризму тут, це як примус до будь-чого іншого з виховною метою. Наприклад, уявіть, що вони обрали стиль здорового харчування. Забули про всі ті Макдональдси, смажену і жирну їжу. Батьки почали їсти тільки броколі, пророщене зерно та інші подібні речі й пропонують те ж саме сину, бо переконані, що так краще для всіх. Як на мене, ситуація цілком аналогічна описаній у книзі. Просто в нашому суспільстві прихильність до здорової їжі є більш прийнятною, ніж слідування натуризму, тому може й здатися, що тут чиниться насильство.

io

Лип. 16, 2020, 05:04 #31 Last Edit: Вер. 29, 2020, 04:28 by mandrivnik
Я знайшов ще кілька відеокліпів з оголеною натурою, про які ми тут говорили, але вирішив перенести їх в окрему тему: http://naturism.org.ua/forum/index.php?topic=36.0

Валик2

Фiльм ГОЛИЙ 1987г.
Швидче сумний та повчальний ніж стосується нудізму.

Нівроку

Лист. 01, 2022, 04:08 #33 Last Edit: Груд. 20, 2022, 08:18 by Upliner
У мене теж колись були художні фантазії про натуристів. Ось, якщо цікаво, ціла повість про місто без одягу. Щоправда, тоді в мене ще не було остаточної думки, чи це добре, тому спершу головна героїня шокована і негативно ставиться до ситуації, а потім усе змінюється. Цей твір досі доступний на моїй сторінці в літературному порталі Букнет: https://booknet.ua/book/gole-dzerkalo-b148913

Upliner

Цікаво, почитаю обидва оповідання
Привіт :)

Нівроку


Upliner

Оповідання про Карпати однозначно сподобалося. Про Алісу в задзеркаллі викликало доволі змішані почуття. Спочатку все добре, а потім... Ну й як завжди обривається на найцікавішому місці)
Звичайно розумію, що не всім оповіданням бути такими безперечно світлими, як карпатське, мають бути й такі, щоб було над чим замислитись.
В оповіданнях про Марину мене брала заздрість. Якщо Сергій з карпатського оповідання справляв враження гідного чоловіка й заздрити йому не хотілось, то Олегу навіть дві спроби зґвалтування з рук зійшли. Ну от за що йому таке щастя?
Привіт :)

Нівроку

Ну, Олегу й не дуже пощастило. В романтичних історіях гепі-енд - це коли він і вона лишаються разом. А тут кінцівки відкриті, тому це не те, чого б йому найбільше хотілося.
Щодо Карпатського оповідання, то на нього мене надихнули добірки фотографій реальних нудистів-туристів. Виявляється, що в Альпах є такий вид відпочинку, і мені стало цікаво перенести це на українські реалії.
Наступний крок - а що, як реалізувати подібне в реальності? На заході навіть є свято 22 червня - день naked-hiker-ів. Можливо до того часу збереться компанія однодумців. Щоб саме для походу, а не стаціонарного табору. Можна вибрати не дуже високі гори (щоб не холодно) і віддалені від популярних туристичних маршрутів (щоб не викликати зайвого галасу).
Що скажете?)

Upliner

Був би просто щасливий взяти участь. Батько був горним інструктором, але мені всього пару раз довелося з ним сходити, й це було більше 10 років тому. Напевно вже все забув, хотілося б освіжити цей досвід :)
Привіт :)

Upliner

UPD: виявилося, я спочатку прочитав тільки першу частину "дзеркала". Прочитав повністю -- навіть сумно стало, що місто знову одягнулося)
Привіт :)

Нівроку

Після написання цієї повісті в мене виникали думки створити приквел, де зобразити, як сталося так, що місто роздягнулося. Навіть нитка сюжету вималювалася, але просто не було часу, аби це все написати. Хоча, може якось і напишу)
Щодо походу, то в мене власне є чималий досвід піших туристичних походів, зокрема, як керівника групи. Я маю все необхідне групове спорядження. Тож від інших треба буде тільки власні речі (наплічник, килимок і спальник), які, за необхідності, можна взяти на прокат.

Upliner

Ну, з цим проблем, звичайно, не буде.
Привіт :)

Hamypucm

З прочитаних мною художніх книг оголені герої траплялись лише у "Майстер і Маргарита" Булгакова... 🤭
Не бійся власних бажань, бійся усвідомити, що життя прожито даремно.

Hamypucm

А щодо оповідання "Карпатський нудист", історія захоплююча й моментами цікава, проте, як не крути, а зводиться до сексуального відтінку більше ніж до філософії гармонії. Не претендую на звання авторитетного критика, тому це лише суб'єктивне враження пересічного читача. 🙂
Не бійся власних бажань, бійся усвідомити, що життя прожито даремно.

Нівроку

Цитата: Саша від Лют. 03, 2023, 21:31А щодо оповідання "Карпатський нудист", історія захоплююча й моментами цікава, проте, як не крути, а зводиться до сексуального відтінку більше ніж до філософії гармонії. Не претендую на звання авторитетного критика, тому це лише суб'єктивне враження пересічного читача. 🙂

Сашо, дякую за відгук! Так, там є сексуальний відтінок, але ж він стосувався поведінки не самого нудиста, а "текстильника". Ідея була показати, що збоченець - не нудист)

Взагалі Ваше зауваження дуже і дуже слушне! В мене давно визріло питання, яке хотілося б обговорити. Є два погляди на те, для чого зображувати нудистів у літературі, і мене цікавить, якого дотримуєтеся ви?
Перший, поширений, полягає в тому, що розповідь має показати, чим особливий натуризм, які відчуття та враження викликає. Так би мовити, познайомити читача з цією субкультурою, переконати у її праві на існування. Читачі-натуристи будуть відчувати резонанс зі своїм досвідом, а ті, хто ще не знав про натуризм, отримають можливість усвідомити, що це насправді таке.
Другий - поставити читача перед фактом, що натуризм є, і це нормально. У таких творах, якщо прибрати всі згадки про натуризм, то це ніяк не вплине на сюжет. У мене є аналогія з ЛГБТІК+. Нещодавно дивилися з дітьми один з останніх мультфільмів Діснея ("Strange Worlds"), де головний персонаж підліток відкрито показаний ЛГБТІК+, і це взагалі ніяк не хвилює ні його друзів, ні батьків, ні дідуся! Якщо в сюжеті замінити його хлопця на дівчину, взагалі нічого не зміниться. У нашому випадку цього головного персонажа можна зробити нудистом, але взагалі ніяк не акцентувати на особливостях цього вибору, показати, що інші персонажі сприймають це без будь-якого здивування. Просто він всюди ходить голий і все. Такий підхід - це вже не захист натуризму, а констатація того, що він відбувся і ніхто не сумнівається в нормальності цього вибору.

Я думаю, що в нашому суспільстві на часі твори першого типу, хоч і хотілося би писати про другий. А яка ваша думка? Може є ще й третій?)


PS. Дякую за приклад з "Майстром і Маргаритою". Справді, там є оголена натура і без сексу) Єдине, що мені не подобається, це нерівноправність статей. Чому роздягаються лише жінки?)))

Нагору